Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois een heerlijk Frans bijgerecht.

Gratin Dauphinois een overheerlijk bijgerecht uit de Franse keuken.
Persoonlijk ben ik dol op aardappels en nee niet gewoon gekookte piepers er moet uiteraard wel iets meer mee gedaan worden.
Voor de lekkerste aardappel gerechten neem eens een kijkje hier.
Het fijnste voor dit gerecht vindt ik persoonlijk om een vast kokende aardappel te gebruiken.
Meestal gebruik ik deze aardappel soort voor dit soort gerechten.
Je wilt namelijk dat de aardappel plakjes niet uit mekaar vallen tijdens de bereiding in de oven.
Anders houdt je een soort aardappel prut over en dat is nou juist niet de bedoeling.
Serveer dit bijgerecht bij een lekker stukje vlees zoals een hele kip of bij een lekker stoofpotje is het ook erg lekker.
Laat dus die gekookte aardappelen eens vallen en ga voor deze Franse klassieker.

Als je een recept van mijn pagina gemaakt heb zou ik het leuk vinden als je een review of een reactie achter laat onder het recept.
Of deel het op facebook en Instagram en tag mij in je bericht/story en gebruik de #huisjeboompjefoodie
Dat zou ik super leuk vinden!

Ook als je tips hebt mag je mij daarover altijd contacten door een mailtje te sturen naar huisjeboompjefoodie@gmail.com of stuur een dm via Instagram of Facebook Messenger.






Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois een heerlijk Frans bijgerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo Aardappelen vastkokend
  • 900 milliliter Slagroom
  • 20 gram Ongezouten roomboter
  • 1 theelepel Nootmuskaat
  • 1 teentje Knoflook
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in even dikke plakken je kunt hiervoor een mandoline gebruiken of doe dit met de hand.
  • Verwarm de oven op 180 graden boven en onder warmte.
  • Neem een ruime ovenschaal en wrijf deze in met het teentje knoflook en vet de schaal in met de helft van de roomboter.
  • Doe de aardappel plakjes in een schaal doe de slagroom erbij en voeg de nootmuskaat erbij, voeg naar smaak versgemalen zeezout en zwarte peper toe.
  • Meng het geheel met schone handen door mekaar, laat even 5 minuten staan dat de slagroom wat in de aardappel plakjes kan trekken.
  • Plaats de aardappel pakjes dakpansgewijs in de ovenschaal en giet steeds wat van de room erbij voordat je een nieuw laag maakt.
  • Als alle aardappel dakpansgewijs in de schaal zitten giet de laatste room uit de schaal erbij en verkruimel de overgebleven boter in blokjes erover.
  • Plaatse de Gratin Dauphinois in het midden van de oven op 180n graden en bak goudbruin en gaar in 45 minuten.
  • Serveer direct zodra de baktijd om is.

Notities

Eet smakelijk en Enjoy!
Trefwoord Glutenvrij

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*