Irish tea cake

Irish tea cake

Irish tea cake

Irish tea cake een klassieke Ierse zoet lekkernij voor bij de middag thee.
Wat maakt deze cake zo speciaal ?
Rozijnen die je weekt in de thee.
Door het weken zuigen ze zich vol met de smaken van de thee.
Dit proef je terug in de Irish tea cake.
Je kunt elke thee soort gebruiken.
Ik koos voor chai thee deze heeft een heerlijke warme kruiden smaak.
Chai is mijn favoriete drankje en drink dit erg vaak.
Maak deze het ook eens met Earl Grey thee dat geeft ook een rijke smaak.

Tijd voor thee met iets lekkers.

In Ierland eind van de middag rond de klok van 16:00 uur is het tijd voor thee met iets lekkers.
Dit om het nog even vol te houden tot het avond eten.
In Ierland zitten ze namelijk niet al zo als bij ons rond 5 a 6 uur aan tafel.
Vaak vind je tijdens de afternoon thee dus een selectie aan soorten thee op tafel en zoete baksels.
Zelf drink ik graag in de middag ook een kopje thee met wat lekkers maar soms kies ik ook voor koffie.
En natuurlijk is het heerlijk een een plakje van deze Ierse klassieker bij de thee te serveren.

Irish tea cake
Irish tea cake

Irish tea cake

Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken De Ierse keuken
Porties 12 plakjes

Ingrediënten
  

  • 225 milliter Koude thee (Chai thee)
  • 200 gram Kristal suiker
  • 88 gram Rozijnen
  • 88 gram Krenten
  • 1 theelepel Chai kruiden of koek en speculaas kruiden
  • 1 theelepel Kaneel
  • 25 gram Ongezouten roomboter
  • 250 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 1 Stuks Geklopt ei

Instructies
 

  • Doe de thee, krenten, rozijnen, suiker, chai kruiden, kaneel en boter in een steelpan breng aan de kook op laag vuur en roer goed door.
  • Als alles gemengd is doe je de inhoud in een glazen of porseleinen maatbeker en laat het geheel 30 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 graden boven en onder warmte of 160 graden hete lucht.
  • bekleed een cakevorm met bakpapier en vet deze lichtjes in met boter.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel en het ei in een mengkom en mix met een garde door mekaar.
  • Giet het gekoelde thee mengsel erdoor en meng tot een glad beslag.
  • Giet het cake beslag in de cakevorm en bak hem 60 minuten in de oven.
  • Mocht de cake te donker worden tijdens het bakken dek hem dan snel af met aluminium folie.
  • De cake is gaar als er een schone saté prikker uitkomt tijdens het controleren.
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm verwijder het bakpapier en laat de cake compleet afkoelen op een taart rooster.

Notities

Enjoy you’re tea!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*