Klassieke Ierse boxty

Klassieke Ierse Boxty

Klassieke Ierse boxty.

Vandaag een klassieker uit de Ierse keuken namelijk deze klassieke Ierse boxty.
Deze hartige aardappel pannenkoekjes worden gemaakt van aardappel puree en geraspte rauwe aardappel.
Verder gaat er lente ui doorheen maar dit is meer een luxere toevoeging die pas sinds een aantal jaren toegevoegd zijn aan dit recept.
Vroeger was er namelijk veel schaarste qua voedsel in Ierland en de mensen waren arm.
Aardappelen waren er altijd volop op de hongersnood periode na.
En deze gele rakker is mede daardoor zo populair in Ierland.
Aardappelen zijn een groente soort die zich redelijk makkelijk liet verbouwen in de Ierse grond.

Ondanks armoede toch lekker eten.

Toch probeerde de mensen er thuis aan tafel na een harde werkdag een feestje van te maken met een pure en simpele ingrediënten.
Om eens wat anders te maken en de aardappel goed te gebruiken werden er deze heerlijke hartige pannenkoeken van gemaakt.
Als er puree overbleef van de dag erna dan at je in de ochtend deze pannenkoeken.
Samen met bloem, baking soda en karnemelk en een geraspte rauwe aardappel worden deze boxty gemaakt.
Een waar smulfestijn.
Maar ook in de avond kon het zijn dat je deze op je bord kreeg.
Ik zelf maak deze klassieke Ierse boxty regelmatig als ik aardappelpuree over gehouden heb.
Maar ook wel is gewoon zo omdat ik ze erg lekker vind.

Wel of geen lente ui.

Heel vroeger werd er nog geen lente ui toegevoegd aan de boxty dit is pas iets van de laatste jaren.
Zelf voeg ik ze altijd wel toe omdat het net wat meer frisheid en bite geeft aan de pannenkoeken.
Serveer met een flinke dot sour crème voor extra frisheid en romigheid.

Klassieke ierse boxty

Klassieke Ierse boxty

Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, dinner
Keuken De Ierse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram Rauwe aardappelen geraspt
  • 250 gram Gekookte gepureerde aardappelen
  • 250 gram Patent bloem
  • 1/2 eetlepel Zeezout
  • 1 eetlepel Baking soda
  • 225 milliter karnemelk
  • 6 stengels Lente ui
  • 1 beker Sour crème
  • Bakboter om in te bakken

Instructies
 

  • Schil de aardappelen snijd 250 gram in kleine blokjes en kook deze in een pan met ruim water en wat zout tot ze gaar zijn (minuut of 10)
  • Rasp de overige aardappelen met een grove rasp leg een flinke laag keukenpapier in een zeef doe hier de geraspte aardappelen in en druk met een lepel al het vocht uit de aardappel rasp.
  • Als de aardappel gekookt zijn pureer de aardappelen met een puree knijper of stamper glad en laat 10 – 15 minuten afkoelen.
  • Doe de aardappelpuree met de rauwe aardappelen in een mengkom en snijd de lente ui in fijne ringen en doe deze erbij.
  • Voeg zout, baking soda, bloem en de karnemelk erbij en mix het geheel met een garde of Deense klopper.
    Tot een glad en samenhangend beslag.
  • Verhit een grote koeken pan met wat boter.
  • Schep nu met een grote opscheplepel 4 hoopjes van het boxty beslag in de pan en druk ze lichtjes plat met de achterkant van je lepel.
  • Bak de boxty 3- 4 minuten per kant goudbruin herhaal tot al het beslag op is.
  • Serveer warm met een klodder sour crème.

Notities

Eet smakelijk!

2 Reacties

  1. Wat moet er met de karnemelk?

    • queennskitchen

      Beste Melvyn

      Die moet bij de rest van de ingrediënten om het beslag te maken.
      Zag inderdaad dat het er per ongeluk niet bij is gezet.
      Ik heb het zojuist meteen aangepast.

      Met vriendelijke groet,

      Nicole

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*