Mexicaanse tortilla’s de basis voor de Mexicaanse keuken!
Mexicaanse tortilla’s de Mexicaanse tortilla is niet hetzelfde zoals wij deze kennen hier in Nederland.
De zachte bloem tortilla’s die je hier in de supermarkt ziet liggen zijn meer van de Tex Mex keuken.
Deze Keuken is een een mix tussen gerechten die in Amerika gemaakt zijn met een Mexicaanse twist.
Maar zijn dus niet authentiek Mexicaans.
Waar worden de authentieke Mexicaanse tortilla’s dan van gemaakt?
De authentieke Mexicaanse tortilla’s worden gemaakt van genixtamaliseerde mais.
In dit proces wordt mais geweekt en gekookt in een alkalisch mengsel (leemwater).
Zodat de kiemen en de het harde buitenste gedeelte van de mais worden verwijderd.
Daarna wordt het gedroogd en meel van gemaakt deze vind je onder de naam Masa Harina.
Je kunt dit online kopen ik koop die van mij altijd bij Tjins toko.
De mais tortilla’s zijn dus de basis voor Totopos, tostadas Flautes, burrito’s, taco’s, Fajiatas, Quesedilla’s, Enchilladas, Huevos rancheros, chilaquiles en sopes.
Werken met een tortilla pers.
Om het maken van authentieke tortilla’s makkelijker te maken heb je een tortilla pers nodig.
Deze kun je online vinden ik kocht die van mij op Ali express daar vind je verschillend tortilla persen voor redelijk lage prijzen.
Wil je ze namelijk ergens anders online bestellen dan ben je veel duurder uit.
Dus als je het niet erg vind om wat langer op de tortilla pers te wachten dan zou ik hem op Ali express bestellen.
Als je meteen aan de slag wilt en liever sneller een tortilla pers wilt kopen is deze de beste keuze.
Kijk voor meer Mexicaanse recepten eens onder de tab Mexicaanse keuken.
Mexicaanse maistortilla’s
Equipment
- Tortilla pers
Ingrediënten
- 160 gram Masa Harina
- 1 theelepel Zout In Mexico gebruiken ze geen zout maar ik vind dit wel een fijne toevoeging voor extra smaak.
- 250 Milliter Water (lauw) (kan meer of minder zijn afhankelijk van de structuur van het deeg dus dit is een indicatie)
Instructies
- Doe de Masa Harina in een mengkom en meng het zout erdoor.
- Zet 250 milliter lauw water klaar giet eerst de helft van het water erbij en kneed het door de Masa.
- Het moet een soepel en elastisch deeg worden en mag niet scheuren of brokkelen.
- Voeg net zoveel water toe tot je bovenstaande resultaat bereikt hebt.
- (is je deeg uiteindelijk toch te vochtig voeg dan weer in beetjes Masa toe tot je weer een soepel deeg hebt)(is het deeg te droog voeg dan meer water geleidelijk toe)
- Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en rol hier mooie balletjes van.(dek de balletje af met een vochtige theedoek dit voorkomt uitdrogen)
- Neem een zip lock zak en knip de sluiting eraf en knip deze aan de zijkanten open.
- Neem je tortilla pers en leg deze open, leg het plastic van de zip Lock zak open over de pers heen.
- Je kunt zo ook dun uitrollen met een deegroller tussen plastic als je geen tortilla pers hebt.
- Verhit ondertussen een gietijzeren of koekenpan zonder vetstof op middelhoog vuur.
- Leg een bolletje Masa in de pers en duw de pers dicht, doe nu de pers weer open en draai de tortilla in de pers 90 graden en duw de pers nogmaals dicht.
- Haal de tortilla uit de pers en leg hem in de hete pan bak de tortilla 45 seconden tot 1 minuut per kant.
- Haal de tortilla uit de pan leg op een theedoek en vouw deze dicht zo blijft de tortilla warm.
- HERHAAL BOVENSTAANDE STAPPEN MET DE REST VAN DE BALLETJES MASA TOT JE 12 TORTILLA'S HEBT.
- Beleg de tortilla's met je favoriete Mexicaanse topping's kijk daarvoor bij mijn recepten uit de Mexicaanse keuken.